Technic

Sort-Hvid

I en ikke så fjern fortid var det helt almideligt at billeder optrådte i sort/hvid. I de trykte medier var det simpelthen et spørgsmål om økonomi, de sort/hvide kostede mindre reproarbejde og der var kun en tur gennem tryk, hvor farve billeder skulle trykkes i fire farver. Teknisk udvikling har efterhånden gjort det økonomisk lige meget om billederne er i farver eller sort hvid, derfor er stort set alle billeder i dagens medier gengivet i fuldt farveomfang.
Går vi lidt længere tilbage var også TV og familiens fotoalbum begrænset til sort/hvid.
Sort/hvid er i mine øjne en lidt dårlig betegnelse – selvom det trykte jo rent faktisk er netop 100% sorte og 100% hvide punkter – det engelsk grayscale (på dansk gråtone) mener jeg langt bedre beskriver det vi ser.
Jeg fascineres gang på gang over, at et farvebillede med 16.7 mio farvenuancer kan reducers til 256 gråtoner (fra hvid til sort) og så give en helt klar gengivelse af hvad der skete.
I dag tog jeg en serie portrætter som skal bruges på sitet som Fruen og to partnere driver. De erklærede at alle billeder skulle bruges i farve. Men min fascination af gråtone formatet fik mig dog til at konvertere et par billeder fra dagens sceance og jeg mener faktisk at de to grå er mere stemningsfulde end de oprindelige farve varianter. Døm selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.