Technology

DIY Flash diffuser

Det er ikke min mening, at gøre dette til et DIY site, men et enkelt indlæg i den retning behøver jo ikke ødelægge det hele. Jeg faldt over en byggevejledning til en flash diffuser, til pop-up flashen, på et amerikansk fotosite (www.diyphotobits.com). Den var som så meget andet derovre fra stor, grim og klodset. Jeg har længe irriteret mig over det hårde lys fra pop-up flashen, men når man nu er kommet afsted uden den bedre flash eller der ikke er tid til at montere den, så er pop-up’en sidste udvej. Så ideen med en diffuser tiltalte mig, men ikke den store amerikanerne havde lavet.

Min ambition var, at diffuseren skulle blive kompakt nok til, at den altid kan ligge i tasken eller man kan have den i lommen. I mine gemmer fandt jeg en tragt af plast.
Materialer til pop-up flash diffuser
Så var det bare at gå i gang, umiddelbart regnede jeg med at kunne klare det med ovenfor viste værktøj, men måtte tilføje et stykke papir, en blyant og en passer.
Først målte jeg kameraet for at finde en passende størrelse til min diffuser.

Mål den yderste diameteren af kameraets objektivfatning, så kan du få diffuserens fod til passe med rundingen.

Mål afstanden fra toppen af objektivfatningen til toppen af flashen – læg roligt 1-2 cm til hvis du er usikker på om den bliver stor nok. Det vil ikke være i vejen og en trimning bagefter lader sig let udføre.

Mål bredden af flashen, helt ud til kanten af det sorte plast, så du er sikker på at selve dioden vil være dækket.

Tegn en skabelon af diffuseren på papir og klip den ud. Jeg forsøgt at tegne direkte på tragten med en tusch, men på grund af krumningen gik overførslen af opmålingen galt. Buen nederst på skabelonen svarer til rundingen på objektivfatningen.
papirskabelon til diffuser

Her er skabelonen overført til tragten, igen kan krumningen og tragtformen drille. Start med at tegne på det flade stykke i toppen af tragten (for forvirringens skyld er tragten vendt på hovedet) og sæt derefter skabelonen fast med tape, så går det lidt lettere.
Skær tuden af med en hobbykniv
Når alle stregerne er udført er det bare at fatte kniven. Jeg startede med at skære tuden af, for at den ikke skulle være i vejen. Det er sikkert ikke nødvendigt og hvad man så skal bruge den til ved jeg ikke endnu – den dukker nok op i endnu et DYI indlæg 😉

Slut af med at lave et hul hvor underdelen af flash modulet kan passe i, det bruges til at holde diffuseren fast. Rens evt. rester af tusch af med husholdningssprit.

Virker den?

optagelse uden flash diffuser
Uden diffuser

optagelse med flash diffuser
med diffuser

Farverne på billed to er afgjort meget tættere på den virkelighed jeg kunne se end på det første billed.

Eksemplerne er optaget som jpeg, (f5.3, 1/100s, ISO200, automatisk flashindstilling) og sat ned i størrelse og rettet 0,9 grad i GIMP.

Jeg mener helt klart at virkningen står mål med omkostningerne (jeg ved godt nok ikke hvad sådan en tragt koster i Danmark, men amerikanerne anslog den til et par $) og den kan sagten ligge i enhver DSLR taske og i de fleste lommer. Der ryger selvfølgelig nok en anelse af flashens resulterende ledetal i forhold til at undlade diffuser, men det gevinsten på farverne og de færre refleksion mener opvejer det tab.

P.S. Kom i tanke om at husstanden råder over en meget ORANGE tragt, hvilke effekter mon det giver…

Comments Off on DIY Flash diffuser
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.